Menutup Aurat

Para Sahabat di zaman Rasulullah yang terdiri dari kalangan wanita, bilamana mendengarkan seruan dari baginda Rasul untuk menutup aurat, mereka bergegas-gegas pulang ke rumah, mengambil apa juga jenis kain utk menutup aurat. Kalau langsir, langsirlah. Asalkan perintah yang datangnya dari Allah itu mereka segera tunaikan.

Mereka melaksanakan perintah itu dengan penuh rasa cintakan Allah dan Rasul. Yakni, bila hati sudah cinta, dia akan mencari-cari sebab untuk membuktikan kecintaannya. Menutup aurat adalah salah satu perintah suruh dari Allah. Bagi wanita-wanita di zaman Rasulullah, menutup aurat bukan setakat melaksanakan perintah atau arahan. Ia adalah pembuktian cinta, seolah-olah hati mereka berkata, “Wahai Allah dan Rasul, suruhlah lagi, perintahlah lagi, agar dapat kami laksanakan dengan taat setaat-taatnya…,”.

Tidak kedengaran pula di zaman itu, ada wanita-wanita yang memberontak tidak mahu menutup aurat kerana panas(walaupun negara Arab memang terkenal dengan kepanasannya), kerana tak up-to-date dan sebagainya. Kalau ada pun yang menentang tentulah di kalangan kaum kafir Quraisy di waktu itu.

Jadi, untuk umat akhir zaman ini, bilamana perintah itu keluar dari mulut baginda Rasul, ia adalah untuk dilaksanakan oleh seluruh umatnya. Bukan untuk yang sezaman dengan baginda saja. Walaupun baginda sudah wafat, syariat tetap berjalan seperti biasa. Kitakan umat Nabi Muhammad. Jadi, berlagaklah seperti umat baginda. Janganlah setakat menyambut maulid baginda setiap tahun dengan penuh bangga. Tapi, perintah suruh dan perintah larang pun masih lagi kita cuaikan.

Ilmu tentang balasan bagi orang yang mendedahkan auratnya sudah puas diajarkan di sekolah-sekolah agama terutamanya, ia adalah ilmu fardhu ain. Tapi kenapa makin hari, ramai pula yng tidak mahu bertudung? Salah guru yang mengajarkah? Atau salah ibu bapakah? Atau salah Nabi kita?!!!

Kalaulah mak ayah kita menyuruh kita buat sesuatu, kalau kita sayang mak ayah, pasti kita akan terus akan laksanakan tanpa banyak soal. Kalau dah tiga empat kali mak ayah suruh, tapi kita buat tak tahu je, mak dan ayah pasti akan tanya, “Kamu dah tak sayangkan mak ayah ke?” Begitulah tamsilannya. Itu baru mak ayah. Inikan Allah dan Rasul yang arahkan untuk menutup aurat, cuba bayangkan ‘perasaan’ Allah dan Rasul bila kita taknak menutup aurat. Seolah-olah mereka tak ada. Seolah-olah tak sayangkan mereka langsung.

Kita lihat dunia hari ini, berjayanya musuh-musuh Islam mensekolahkan umat Islam hingga sampai satu masa, tidak payah susah-susah mereka hendak mencerca Islam, umat Islam sendiri dah pandai memperlekehkan agama sendiri!

Menutup aurat kini dilabel sebagai tak up-to-date, menutup peluang pekerjaan, dan sebagainya. Jadi tak hairanlah, ramai di kalangan umat Islam yang seolah-olah sudah kehilangan Allah dan Rasul di hati mereka, tanpa rasa takut mendedahkan aurat di sana sini. Trend fesyen yang dipelopori Barat, dan kini Korea yang juga kafir sudah dijadikan tempat rujuk.

Di kaca-kaca televisyen hari ini, kita dapat saksikan 98% isi kandungannya adalah tidak menutup aurat. Ia adalah trend yang diterima ramai. Bahkan, pembaca berita yang sopan itupun mendedahkan auratnya.

Seluruh dunia hiburan diisi dengan kandungan non-hijab-term, yang lebih mementingkan rating daripada takutkan kemurkaan Allah. Syariat, halal haram sudah dibelakang-kirakan.

Bagi yang nak mencari kerja di bidang artis, mereka sanggup membuka tudung, dan mendedahkan aurat sana sini demi memenuhi tuntutan kerja. Saya kira, alasan yang mereka pakai hanya boleh menyelamatkan mereka untuk tempoh yang sangat pendek. Paling lama pun, untuk tempoh hidup di dunia ini saja. Di Akhirat nanti, alasan skrip, pengarah, produser, peminat, wartawan itulah yang akan menjadi sebab mereka dibakar di neraka! Wal’iyazubillah. Di waktu itu, air mata darah sekalipun tidak berguna walau sebesar habuk.

Jadi saya ingin menyeru kepada sesiapa yang belum menutup aurat sepenuhnya, jika anda sudah berniat untuk menutup aurat, segeralah laksanakan, kerana ‘serunya’ dah lama sampai, iaitu dari zaman Rasulullah masih ada lagi. Kita tidak tahu bila kematian menjemput kita. Boleh jadi esok, boleh jadi sekejap lagi, boleh jadi sekarang! Dan boleh jadi di saat kita sedang mendedahkan aurat itu Allah tarik nyawa kita. Mohonlah taubat dengan segera.

Sekian dulu dari saya, ampun maaf
Dari pena: harumsyurga

Advertisements

Leave a Reply Please...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s